Wat is de Goudenpet

Het basisconcept van de Gouden Pet berust op een aantal principes, die hieronder per onderdeel beschreven zijn.

20140629_13-06-26-00

De voorronde van de wedstrijd:
Zowel de voorronde als de finale vinden op dezelfde dag plaats. De voorronde start ‘s middags om 13:00u. Op diverse straathoeken zal een straatmuzikant spelen die om het half uur afgewisseld wordt. Elke straatmuzikant krijgt 4x een half uur de kans om zich te bewijzen voor een deskundige jury.

Jurering voorronde:
In de voorronde zal een deskundige, onafhankelijke jury, bestaande uit meerdere koppels, in onderling overleg zes finalisten uitkiezen. De juryleden zijn personen uit de muziekwereld of hebben affiniteit met muziek. Zij beoordelen de optredens aan de hand van vooraf opgestelde, strenge criteria.

Finale:
Het festival wordt om 17:00u afgesloten met een spetterde finale van de zes finalisten. Zij zullen optreden op een podium op het Hooglandsekerk-plein, zodat het  hele publiek de acts goed kan beoordelen. Alle deelnemers spelen nu versterkt, zodat de muziek goed te horen is. Het publiek bepaalt door middel van stembiljetten de winnaar.

Locatie:
Het festival vindt plaats in de omgeving van de Hooglandse Kerk. Op het Hooglandskerk-plein staat het hoofdpodium als centraal punt van het festival, en voor de finale. De voorronden vinden plaats op diverse locaties tussen (en bij) de Burcht, op de Stille en de Nieuwe Rijn en in de buurt van de Hooglandse Kerk. Het clusteren van de acts maakt het voor het publiek mogelijk veel acts in beperkte tijd te zien in een aantrekkelijke, authentieke buurt van Leiden

De prijzen:
Dit jaar is er sprake van de volgende prijzen indeling. Het publiek kiest de publieks winnaar Deze krijgt een geld bedrag van 500€. De jury kiest een jury winnaar, die een bedrag van 500€ tegemoet kan zien. Daarnaast wordt er een originaliteit winnaar uitgeroepen die een bedrag van 200€ ontvangt.

20130630_17-30-44-00
Het ontstaan van de Gouden Pet:

Enkele markante Leidenaren hadden in 1987 een visioen over een festival voor straatmuzikanten, dat in de historische binnenstad van Leiden plaats moest vinden. Het zou een concours moeten worden waar spontaniteit en ‘openheid’ de boventoon zou moeten voeren. Lambert Wouda, Thomas Steenweg, Jacques Wester en Alex Fonteyne zetten dit eerste festival neer. Enkele sponsors werden bereid gevonden om het initiatief te sponsoren, en onder de vlag van de toen nog twee weken durende Lakenfeesten zou dit gaan beginnen.

Met welgeteld 60 deelnemers ging de eerste editie van start op het Pieterskerkplein. De winnaar luisterde, als geboren Engelsman, naar de klinkende naam Johnny English en vormde in zijn eentje een orkest. Hij bleek met kop en schouders boven de rest uit te steken en mocht de eerste prijs van 750 gulden in ontvangst nemen. Het gebeuren bleek een ongekend succes. De kranten en muziekminnend Leiden kwamen superlatieven te kort om het te beschrijven. Termen als ‘daverend enthousiasme’ en ‘hoogstaand niveau’ passeerden de revue. Er bleek meer dan genoeg reden om de Gouden Pet voort te zetten. De sponsors van het eerste uur werden in het daarop volgende jaar weer bereid gevonden om over de brug te komen, en met name de gemeente Leiden bleek gul. In de daarop volgende jaren werd De Gouden Pet een begrip in Leiden. In de loop van de tijd verschoven van Pieterskerkplein via Stadhuisplein naar het Hooglandse Kerkplein, is het festival nog steeds in staat duizenden bezoekers te boeien.