Historie

In 1987 hadden vier Leidenaren (Lambert Wouda, Thomas Steenweg, Jacques Wester en Alex Fonteyne) een droom: een festival voor straatmuzikanten dat in de karakteristieke binnenstad van Leiden zou plaatsvinden. Het moest een festival worden waar spontaniteit en openheid de boventoon voerden. \

De vier heren maakten zich hard om dit festival van de grond te krijgen in datzelfde jaar. Er werden zelfs al enkele ondernemers bereid gevonden om het initiatief te sponsoren. En onder de vlag van de toen nog twee weken durende Lakenfeesten was de geboorte van het eerste Leidse straatmuzikanten festival een feit.

 Met welgeteld 60 deelnemers ging de eerste editie van start op het Pieterskerkplein. De winnaar luisterde, als geboren Engelsman, naar de klinkende naam Johnny English en vormde in zijn eentje een orkest. Hij stak met kop en schouders boven de rest uit en mocht de eerste prijs van 750 gulden in ontvangst nemen.

Het festival bleek een ongekend succes. De kranten en muziekminnend Leiden kwamen superlatieven te kort om het te beschrijven. Termen als ‘daverend enthousiasme’ en ‘hoogstaand niveau’ passeerden de revue. Kortom: meer dan genoeg reden om Gouden Pet jaarlijks terug te laten komen! De sponsors van het eerste uur werden in het daarop volgende jaar weer bereid gevonden om over de brug te komen. Ook de gemeente Leiden bleek gul en bood ondersteuning aan Gouden Pet door middel van subsidie.

In de daarop volgende jaren werd Gouden Pet steeds meer een begrip in Leiden. En tot op de dag van vandaag boeit het festival nog steeds duizenden bezoekers.